Dragen van een meerdelig pak

Voor je grote dag is de besluitvorming rondom jouw pak erg belangrijk. Het dragen van een traditioneel tweedelig pak zorgt voor comfort en het is gemakkelijk aan te trekken. Het zit lekker en is snel te combineren met allerlei verschillende jasjes. Daarentegen zijn voordelen verbonden aan, in ieder geval, het hebben van een driedelig pak. In dit artikel lees je over dingen die het kiezen van jouw pak vereenvoudigen.

Overhemd en ondershirt

Nerveus zijn voor de ceremonie komt veel voor. Dat is normaal. Je krijgt het snel warm vanwege zenuwen. Je profiteert er dan van om genoeg water te drinken zodat je lichaamstemperatuur laag blijft. Een overhemd dragen is vanzelfsprekend bij een pak. Een ondershirt niet. Bloot in je overhemd stappen is verfrissend maar de transpiratie is gauw zichtbaar zodra je je colbert uitdoet. Dit is te voorkomen door een katoenen ondershirt te dragen. Het is wel zo dat het lastig is om deze vervolgens weer uit te trekken zodra je volledig gekleed bent. Toch moet het gezegd worden dat het dragen van een overhemd zonder ondershirt niet al te hygiënisch is. Het zal overigens niet bijdragen aan de levensduur van je overhemd. In de wintertijd past het meer vanwege het koudere klimaat. Daartegen is het in de zomertijd juist vernauwend als alle lagen gedragen worden. Zo kun je door middel van kleding in elk seizoen trouwen.

Een gilet onder je colbert

Een gilet is een soort vestje dat je over je ondershirt of overhemd draagt. Het is bedoeld voor activiteiten, zodat je de armen en schouders vrijer kan bewegen. Van oudsher is het gebruikt in combinatie met een colbert, aldus een driedelig pak. Hierbij laat je de onderste knoop los wanneer je zit. Tevens verbergt de gilet de bretels die ervoor zorgen dat het overhemd in de broek gestopt blijft. Doordat je een gilet draagt, val je meer op in het publiek. Vrijwel elke man draagt een standaard pak met alleen onderhemd en colbert. De andere heren zullen witte overhemden dragen terwijl jij met een gilet rondloopt die vaak een andere, opvallendere kleur heeft. De gilet is hetgeen wat een driedelig pak onderscheidt van een tweedelig pak.

Raadpleeg een kleermaker

Het beste advies voor het aanschaffen van een trouwpak is om naar een kleermaker te gaan. Het pak moet in zijn geheel je passen en jij moet ook passen voor het pak. Een professional kan je hierbij goed assisteren. Dit bespaart je veel tijd en geld. Er komt namelijk veel bij voordat je er echt als een heer eruit zal zien. De schoenen zijn belangrijk, de lengte van de mouwen, stropdas, het materiaal, etc. Het is belangrijk te weten welk lichaamstype je hebt, want deze types beïnvloeden het soort pak wat je draagt. Accessoires zijn mooi maar zorg ervoor dat je niet te veel hiervan draagt. Transporteer je pak in een kledingzak zodat er geen kreuken in komen en slijtage vermeden wordt. Laat het pak ook een aantal dagen rusten. Dit betekent dat je het pak laat luchten, zodat het zijn flair behoudt en fatsoenlijk ruikt. Zo zijn er nog tig andere aandachtspunten voor het dragen van een pak.