10 tips om je tafel feestelijk aan te kleden

De feestdagen zijn weer in zicht en de meeste mensen vinden het dan vaak leuk om wat meer aandacht te besteden aan de styling van de eettafel. Daarom geef ik je graag wat handige tips om de dinertafel wat leuker aan te kleden zonder al teveel moeite of kosten. Deze tips en ideeën zijn niet alleen bruikbaar voor bloemen voor de kerstdagen of oud en nieuw, maar ook leuk om zo maar een keer je geliefde of vrienden te verrassen met een stijlvol diner.

1. Decoratieve takken

Koop wat grillige takken of zoek ze in het bos en bind de takken aan elkaar vast door middel van een touw. Leg de bundel takken in het midden van de tafel en fleur de takken leuk op met mooie decoraties. Daarbij kan je denken aan echte of kunstbloemen, maar ook mos, dennenappels, kerstballen of nepvlinders zijn leuke alternatieven.

2. Tafelloper

Het klinkt heel erg simpel, maar een tafelloper over een tafel heen leggen met of zonder tafelkleed eronder is een hele makkelijke manier om een tafel er wat meer aangekleed uit te laten zien. Voor kerst kan dit natuurlijk in de kleuren rood, groen, goud of zilver maar ook wit op een tafel zonder tafellaken (indien deze niet wit is) staat erg fraai. Je kan de tafelloper niet alleen in de lengte over de tafel heen leggen, maar ook in de breedte. Kan je de juiste kleur tafelloper niet in de winkel vinden dan zijn tafellopers heel makkelijk zelf te maken. Koop op de markt een lapje stof van bijvoorbeeld organza, satijn of polyester. Afhankelijk van de maat van je tafel heb je 2 of 3 meter stof nodig en deze knip je op een breedte van ongeveer 30 cm.

3. Bloemen

Vaasjes met bloemen zijn altijd een leuke manier om je dinertafel mee te decoreren. Kies voor kleine lage vaasjes zodat je niet zoveel bloemen nodig hebt om ze te vullen. Bovendien staan ze niet in de weg als je met je overbuurman of vrouw wilt praten. Koop een klein bosje bloemen en knip ze op de juiste lengte van de vaasjes. Vaak zijn transparante vaasjes het meest neutraal om te gebruiken en kan je wat meer spelen met de kleuren van de bloemen. Transparante vaasjes zijn ook gemakkelijker weer opnieuw te gebruiken bij andere kleurstellingen of thema’s. Denk ook eens out of the box. Je hoeft de bloemen niet per se in een vaasje te zetten, je kan voor een luxe ontbijt of voor de paasbrunch gewoon een eierdopje in een mooi kleurtje verven en hier bloemen in steken. Of zet wat bloemen in kerstballen. Heel erg decoratief voor op de kersttafel. Gebruik je deze tips voor een feestelijke tafel voor een huwelijksfeest? Laat het dan matchen met het bruidsboeket.

4. Kaarsen en kandelaars

Een kersttafel zonder kaarsjes is geen kersttafel! Ga je voor gemakkelijk, plaats dan een paar houders of een kaarsenstandaard op tafel en kies een bepaalde (thema)kleur. Je kan ook gewoon goedkope transparante waxinelichthouders kopen en hier witte of gekleurde waxinelichtjes in doen. Maar er zijn veel meer ideeën te bedenken. Wat dacht je van enkele kandelaars op tafel of emmertjes met zand erin, waar je enkele tafelkaarsen insteekt. Of gebruik wijnglazen, zet deze op de kop en stop decoratie erin of eronder en zet op de voet een kaarsje.

5. Gebruik servetten

Servetten zijn een typisch voorbeeld van goedkope accessoires die je dinertafel direct meer uitstraling geven. Let op bij het kopen van de servetten dat ze een mooi geheel vormen met de rest van je tafeldecoratie. Maak gebruik van papieren of linnen servetten om te tafel op te dekken. Vouw de servetten in een mooie vorm of rol de servetten op in een rol en bind er een eenvoudig lintje omheen. Leg de opgerolde servet op een bord of naast het bestek. Het is natuurlijk ook mogelijk om de servet in het glas te vouwen.

6. Maak gebruik van een centerpiece

Met name voor ronde tafels zijn centerpieces echte eyecatchers. Voor kerst kan je hierbij denken aan een mini kerstboom, een glazen vaas gevuld met kerstballen, een mooie vaas met bloemen, een kerststukje, maar ook een bundel takken met decoraties zoals hierboven genoemd kan hiervoor gebruikt worden. Ook leuk is wat nepsneeuw in het midden strooien en daar kaarsen, dennenappels, dennentakken, kerstballen etc. in te leggen.

7. Bind een lintje om de stoelen heen

Ze worden vaak vergeten bij het decoreren van de tafel: de stoelen! Bind in een bijpassende kleur een lintje om de stoelen heen. Hang eventueel nog een extra versiering zoals een bloem, vlinder, kerstbal of een dennentakken in het lint om het zo extra feestelijk te maken.

Erg belangrijk bij het decoreren van de stoelen is natuurlijk dat het geen effect heeft op het zitcomfort.

8. Naamkaartjes

Maak je mooi gedekte tafel nog leuker door naamkaartjes. Je kan het zo simpel of moeilijk maken als je zelf wilt. Met een naamkaartje bij elk couvert bepaal je de tafelindeling, waardoor de sfeer bij de maaltijd misschien wel een stuk gezelliger wordt.

Als je ideeën voor naamkaartjes bedenkt, probeer ze dan overeen te laten komen met de rest van de tafelaankleding die je hebt gebruikt. Zo kun je kleine cadeautjes met de naam erop op het bord leggen, of een kersenbonbon met een kaartje eraan of een menukaartje met de naam erop. Voor een speciaal ontbijt kan je van elk persoon hun initialen in individuele boterklontjes kerven of de namen van je gasten op gekookte eieren schrijven.

Een andere mogelijkheid is om namen op ouderwetse kofferlabels te schrijven en ze aan de stelen van het bestek of aan een enkel takje decoratieve bloesem te bevestigen. Voor de kerstdagen is het volgende idee erg leuk en betaalbaar. Verf de uiteinden van een dennenappel in felle kleuren (allemaal hetzelfde, of verschillende kleuren per persoon) met acrylverf. Steek hier zelfgeschreven naamkaartjes in en klaar ben je.

9. Werk met een thema of kleur

Ik vind het zelf ontzettend leuk om een tafel in een bepaald thema of kleur aan te kleden. Gebruik je fantasie en bedenk wat voor associaties je hebt met een bepaald thema. Zo denk ik bij kerst aan de kleuren wit, rood, groen, goud en zilver. Nu zal ik niet al die kleuren binnen dit thema voor 1 tafel gebruiken, maar een combinatie hiervan kan prima werken.

10. Kroonluchters & linthangers

Hangt er een kroonluchter boven je eettafel? Betrek die dan in je decoratie! Je kunt de versiering op de tafel dan een stuk rustiger houden.

Heb je geen kroonluchter maak er dan zelf één door een mooie grote kronkelige tak aan het plafond te bevestigen en aan deze kerstballen te hangen met lint van verschillende lengtes. Of maak van een oude fietswiel een hele mooie blikvanger en hang deze helemaal vol met kerstballen, linten en kralen.